Teamtrainingen voor bedrijven

 

Evenals kinderen hebben volwassenen de behoefte om op een natuurlijke en krachtige wijze met anderen te communiceren. In een één op één situatie, in een vergadering of tijdens een presentatie de voor de groep. 

'Relational Presence' is een krachtige communicatiemethode om deze vaardigheden te ontwikkelen. Er ligt nauwelijks theorie aan ten grondslag, het gaat vooral om het ervaren van het maken van contact. Veel mensen baseren hun zelfvertrouwen op de inhoud, op hun kennis. Daarbij vergeten ze echt contact te maken en blijft oogcontact iets ongemakkelijks. Vertrouwen op alleen je kennis is ook kwetsbaar; er zijn altijd mensen die het beter weten, vergelijkbare kennis hebben.

Door te oefenen in het maken van oprecht en intens contact zal dat steeds meer als natuurlijk worden ervaren en zal het een krachtig instrument blijken te zijn. Ieder mens wil gezien worden; dat is belangrijker dan worden gehoord. Zo kan het zijn dat je je helemaal in het moment voelt, volledig bewust van jezelf, met volle aandacht bij de ander, zonder dat er iets gezegd hoeft te worden.

Daarnaast werk ik met inzichten uit de Oosterse vechtkunsten, met name Aikido, een Japanse krijgskunt. En van Aunkai, een 'internal martial art'. Door middel van deze oefeningen leren we te vertrouwen op de oerkracht die ieder mens in zich heeft. Het gecentreerd en geaard kunnen staan geeft een goed gevoel en een enorm zelfvertrouwen. Aikido als metafoor voor communicatie en conflictbeheersing is een methode waarmee de fysieke oefeningen worden vertaald naar de dagelijkse interactie.