Zelf Bewust Bewegen voor jongeren

Zelf Bewust Bewegen’ is een trainingstraject voor jongeren vanaf negen jaar waarin zij hun eigen kracht gaan ontdekken en gebruiken in interactie met anderen. De training kan zowel in groepen als individueel worden gegeven.

Voor wie
‘Zelf Bewust Bewegen’ is feitelijk een assertiviteitstraining voor jongeren vanaf negen jaar. De training is gebaseerd op: 

  • Aikido, een Japanse krijgskunst. 
  • Aunkai, een Japanse internal martial art. 
  • Rots & water, een weerbaarheidstraining voor jongeren. 
  • Een bijzondere communicatiemethode. 

De deelnemers leren te vertrouwen op hun eigen lichaam, waardoor een natuurlijke, evenwichtige uitstraling ontstaat. Daarnaast leren ze zich op een natuurlijke wijze op te stellen: opkomen voor zichzelf met respect voor de ander.

Wat gaan we doen
Het traject bestaat uit minimaal twaalf trainingssessies van een uur, waarin spelenderwijs de kracht van het eigen lichaam wordt ontdekt. Er worden allerlei balansoefeningen in spelvorm geoefend. Daarnaast worden onderwerpen behandeld en nagespeeld waar een jongere, in interactie met anderen, mee te maken krijgt. Aan het einde van iedere les krijgen de deelnemers een opdracht mee die ze, in de week na de sessie, in de praktijk toe gaan passen. 

Wat kost het
Aan tijd een uur per week, gedurende twaalf weken. Het tarief voor twaalf groepssessies is 180 euro. In overleg kan de training ook individueel worden gegeven.        

Reacties van kinderen en ouders
Moeder Tobie.
Job heeft een individuele cursus Rots en Water training gegeven aan mijn tienjarige zoon.
Zijn enthousiasme, speelsheid, doelgerichtheid en enorme vooraad aan vaardigheden hebben een ware
boost gegeven aan de manier waarop mijn zoon met zichzelf en de wereld als geheel omgaat. Ik heb gezien 
hoe snel en effectief zijn tips in de praktijk gebracht konden worden, met een helder, doeltreffend en zeer zichtbaar resultaat. Vanuit contact, vertrouwen, flexibiliteit en respect bereikt Job zijn doel - kinderen helpen om stevige in hun schoenen te leren staan.'

Sam, 13 jaar
Ik ben Sam 13 jaar oud en Job is mijn coach. Vanaf eind lagere school helpt Job mij, met m’n rust en concentratie leren bewaren met bijvoorbeeld de oefeningen van Rots en water. Daarin leert hij mij rustig te blijven, ook als ik heel geprikkeld ben en wat ik het beste op zo’n moment kan doen.

Ik heb veel aan de hulp van Job, vooral met m’n rust en m’n opmerkingen die ik beter voor me kan houden. Het is superfijn om met Job te werken, je kan alles aan hem vertellen en hij weet wat hij doet.

Hij past zich aan om samen dingen te doen, ik hou van sport dus wij gaan samen een balletje schieten op de korf. Zo past Job zich dus aan om samen iets te doen, wat voor mij heel erg helpt met communiceren. Het voelt echt dat het werkt voor m’n rust en ik haal nu veel betere cijfers op school. 

Het mooist van alles is dat je van elkaar kan leren, ik leer van hem m’n rust en m’n concentratie en zo leert hij van mij weer dingen over het nieuws of dingen die er nu afspelen die hij nog niets wist en dat is toch wel super fijn dat je allebei van elkaar leert.

Samen met Job ga ik nog een half jaar aan de slag ik heb onwijs veel aan hem gehad en sta open om nog meer te leren.
Groetjes Sam

Vader Sam
Job is op dit moment bijna een jaar naar volle tevredenheid de coach van onze nu 13 jarige zoon Sam. Hij helpt Sam vooral bij het bewust bezig zijn met zijn gedrag, dit gekoppeld aan fysieke oefeningen en het effect daarvan op een ander, de reacties die dit oproept in zijn omgeving, de thuis situatie, op school, op de vereniging en hoe daar mee om te gaan. Steeds beginnend bij de basis: Sam’s houding, leren ontspannen met het gebruik van diverse oefeningen in combinatie met luisteren en laten ervaren. Job gebruikt zijn ervaring vanuit de sport in veel van deze oefeningen. De klik die Sam en Job hebben ligt ook op het sportieve vlak. Voor Sam is zijn sport dan ook een goede uitlaatklep en leerschool . Sam is in die zin positief meer zichzelf geworden, rustiger meer evenwichtig en ook beter bereikbaar.
Als vader heb ik vanaf de zijlijn met genoegen de zoektocht van Job en Sam gevolgd.

Matteo, 11 jaar
De coaching van job, heeft mij ontzettend geholpen en daar ben ik heel blij mee. Hij heeft me geleerd hoe ik met mijn boosheid om kan gaan, met verdriet, of met als ik iets oneerlijk vind. Ik heb ook geleerd hoe ik goed mijn grenzen aan kan geven.

Moeder van Matteo
Ik heb Job ervaren als erg betrokken. Voor mijn zoon was hij een veilige haven in een periode waarin hij veel onveiligheid in zijn leven ervoer.